Het Filipijnse leger heeft een belangrijk lid van de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf gedood. Het kopstuk zou onder meer verantwoordelijk zijn voor een reeks bomaanslagen en ontvoeringen in het zuiden van het land.

Dat meldt het leger zaterdag.

Alhabsy Misaya werd gedood tijdens een vuurgevecht met mariniers in de provincie Sulu, een bolwerk van Abu Sayyaf. De groep heeft banden met Islamitische Staat en is berucht om zijn ontvoeringen en het onthoofden van gevangenen, als niet wordt voldaan aan het betalen van losgeld.

Volgens het leger is Misaya al ruim vijftien jaar betrokken bij gewelddadige activiteiten en wordt hij beschouwd als een van de meest beruchte ontvoerders in de zuidelijke Filipijnen.

Groot probleem

Abu Sayyaf is een groot probleem voor de autoriteiten van het Aziatische land. De terreurgroep blijft doorgaan met ontvoeringen van vooral zeelui uit Indonesië, Maleisië en Vietnam. De groep heeft ook westerlingen gevangengenomen.

Vorig jaar werden twee Canadezen onthoofd en in februari van dit jaar een bejaarde Duitser. Abu Sayyaf houdt ook de Nederlander Ewold Horn vast. Hij werd in 2012 ontvoerd.