De Amerikaanse president Donald Trump wil het verbod van zijn voorganger Barack Obama op het boren naar gas en olie in de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan terugdraaien..

Hij heeft vrijdag per decreet opdracht gegeven te kijken of het besluit van Obama nietig kan worden verklaard. Trump wil met deze actie de binnenlandse olie- en gaswinning een impuls geven.

Experts twijfelen echter of dit zinvol is, omdat zelfs de gas- en olieproducenten zelf niet hebben aangedrongen op het boren in de noordelijke wateren. Met zijn verbod, dat hij een maand voordat hij het Witte Huis verliet instelde, dwarsboomde Obama de plannen van Trump om meer gas- en olieboringen in de wateren bij Alaska toe te staan.

Obama beriep zich op een wet die stamt uit de jaren vijftig. De zogenaamde Outer Continental Shelf Act staat een president toe om het delven van mineralen in bepaalde gebieden in te perken.

Trump over boorverbod: 'Duizenden banen en miljarden dollars misgelopen'
Trump over boorverbod: 'Duizenden banen en miljarden dollars misgelopen'

Unieke ecosysteem

Volgens milieuorganisaties kan Trump het verbod van zijn voorganger alleen maar aanvechten door naar de rechter te stappen. Het is niet duidelijk of de huidige president dit gaat doen.

Obama wilde met zijn maatregel een "gevoelig en uniek ecosysteem" beschermen. Hij waarschuwde voor het risico op het lekken van olie en stelt dat de middelen om olie in deze gebieden op te ruimen erg beperkt zijn.

Deepwater Horizon

De vorige president doelde hiermee onder meer op de grote olieramp na de brand op het platform Deepwater Horizon van BP in 2010. Hierbij liepen na een ongeluk op het platform tientallen miljoenen liters olie in zee, wat een ramp betekende voor het ecosysteem in de Golf van Mexico.

BP moest na de ramp tientallen miljarden dollars aan boetes en schikkingen betalen. Sindsdien zijn oliemaatschappijen zeer terughoudend met het boren in Amerikaanse wateren. Shell stopte vorige jaar bijvoorbeeld met het boren in de zeeën rond Alaska.

Het gebiedsverbod van Obama beslaat 46,5 miljoen hectare van de Amerikaanse wateren in de Chukchi Zee, het grootste deel van de Beaufort Zee en 1,5 miljoen hectare in de Atlantische Oceaan.