Donald Trump had gedacht dat het presidentschap makkelijker zou zijn. Dat zegt de Amerikaanse president in een interview met persbureau Reuters.

"Ik hield van mijn vorige leven. Het presidentschap is meer werk dan ik eerder deed. Ik dacht dat het makkelijker zou gaan", aldus de 70-jarige leider van de VS.

Trump nadert bijna zijn honderd dagen als president. Hij werd op 20 januari geïnaugureerd. In de eerste honderd dagen wordt duidelijk wat de lijn van de president gaat worden in de komende vier jaar.

Een van de dingen waar Trump aan moest wennen is de inperking van zijn privacy als president. Trump werd voorheen ook al beveiligd, maar krijgt nu als president 24 uur beveiliging. Ook kan hij nergens meer alleen naartoe. "Door de enorme beveiliging leef je als het ware in je eigen cocon."

Trump zegt ook het zelf kunnen autorijden te missen. "Ik houd van rijden, maar dat mag ik niet meer." Ondanks dat zijn nieuwe baan tot de nodige aanpassingen in zijn leven leidde, zegt hij niet veranderd te zijn voor zijn vrienden en voormalige zakenpartners. Hij ziet ze nog regelmatig en vraagt ze ook nog steeds om advies.

Saudi-Arabië

Trump heeft in het interview uitgehaald naar Saudi-Arabië. ''Ze hebben ons niet eerlijk behandeld, want het verdedigen van Saudi-Arabië kost ons enorme bedragen."

Saudi-Arabië geldt als een belangrijke bondgenoot van de VS en een vaste klant van de Amerikaanse defensie-industrie. Riyad spendeerde de afgelopen jaren tientallen miljarden dollars aan Amerikaans wapentuig en ander militair materieel.

Toch klaagde Trump al tijdens zijn campagne voor het presidentschap over de opstelling van Riyad, dat in zijn ogen goedkoop profiteert van de Amerikaanse bescherming. ''Niemand gaat ruzie zoeken met Saudi-Arabië, omdat wij een oogje in het zeil houden'', stelde hij vorig jaar tijdens een toespraak. ''Ze betalen ons geen eerlijke prijs.''

Correspondents' Dinner

Zaterdag 29 april wordt voor het eerst een Correspondents' Dinner gehouden tijdens zijn ambtsperiode. Trump is hier zelf niet bij omdat hij op een manifestatie spreekt in Pennsylvania. Het is voor de eerste keer in meer dan dertig jaar dat een president niet aanwezig is bij het diner.

Het jaarlijkse galadiner van bij het Witte Huis geaccrediteerde journalisten is een traditie in de Amerikaanse politiek. De fungerend president neemt daar als gastspreker zichzelf en de pers op de hak.

Trump verzekert in het interview met het persbureau dat hij er volgend jaar "absoluut" bij is.

Donald Trump ingezworen als 45e president van de VS
Donald Trump ingezworen als 45e president van de VS