Bij rellen in en buiten het Macedonische parlement in Skopje zijn donderdagavond en -nacht zeker honderd gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn drie politici, 22 agenten en meerdere journalisten.

Zo'n tweehonderd demonstranten braken donderdagavond door de beveiliging van het parlement en bestormden de plenaire zaal. Daarbij kreeg ook de leider van de sociaaldemocraten, Zoran Zaev, klappen.

Honderden nationalistische aanhangers van oud-premier Nikola Gruevski protesteren tegen de benoeming van een etnische Albanees tot Kamervoorzitter. De betogers, deels vermomd, sloegen met stoelen om zich heen. Mogelijk bestond een deel van de betogers uit voetbalhooligans.

De politie zette stun- en traangasgranaten in om de politici te kunnen evacueren. Ook buiten het parlement kwam het tot botsingen tussen demonstranten en autoriteiten. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden.

Volgens ooggetuigen kwam de oproerpolitie pas laat in actie.

Betogers bestormen parlementsgebouw Macedonië
24
Betogers bestormen parlementsgebouw Macedonië

'Kalmte'

De Macedonische president Gjorge Ivanov heeft opgeroepen tot kalmte. Ook de buitenlandchef van de EU, Federica Mogherini, roept op tot "kalmte en terughoudendheid". Mogherini noemde het geweld in het parlementsgebouw "volledig onaanvaardbaar".

Macedonië balanceerde in 2001 op de rand van een burgeroorlog door een opstand van de Albanese minderheid. Dankzij internationale bemiddeling werd de crisis bezworen, maar etnische spanningen dreigen nog altijd in de Balkan-staat.