In de Amerikaanse staat Arkansas is voor de vierde keer in acht dagen een terdoodveroordeelde gevangene geëxecuteerd.

De 38-jarige Kenneth Williams kreeg een dodelijke injectie toegediend voor het vermoorden van twee mensen tijdens zijn poging te ontsnappen uit de gevangenis. Hij zat al een levenslange celstraf uit voor de moord op een 19-jarige vrouw.

Arkansas voerde deze maand voor het eerst sinds twaalf jaar weer de doodstraf uit. Sinds 20 april zijn al drie andere gevangenen om het leven gebracht.

Momenteel heeft Arkansas niet meer executies op de planning staan. In eerste instantie zouden acht gevangenen de dodelijke injectie krijgen, maar vier zaken lopen nog.

Deze drie middelen worden gebruikt bij dodelijke injecties in de VS
Deze drie middelen worden gebruikt bij dodelijke injecties in de VS

Injectie

De staat Arkansas had haast met het uitvoeren van de executies, omdat de houdbaarheid van een van de gebruikte middelen eind april verstrijkt.

Het lukte het farmaceutisch bedrijf McKesson eerder om het gebruik tegen te houden van een van de drie middelen die nodig zijn bij de executies. Arkansas zou de spierverslapper Vecuronium bromide onder valse voorwendselen hebben aangeschaft. McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt.

Het hooggerechtshof in Arkansas besloot echter in hoger beroep dat het middel toch mag worden gebruikt. De VS is een van de weinige westerse landen dat nog de doodstraf uitvoert.