Bij een bestorming door demonstranten van het Macedonische parlement in hoofdstad Skopje zijn meerdere politici gewond geraakt. Onder hen is de leider van de sociaaldemocraten, Zoran Zaev.

Nationalistische aanhangers van ex-premier Nikola Gruevski stormden de vergaderzaal binnen om te protesteren tegen de benoeming van een etnische Albanees als Kamervoorzitter. De aanvallers, voor een deel vermomd, sloegen onder meer met stoelen om zich heen.

Op tv-beelden is te zien dat er bloed druipt uit een wond aan de linkerkant van het voorhoofd van Zaev. Deze had toen net bekendgemaakt dat de regeringscoalitie, die wordt geleid door zijn partij, Talat Xhaferi had gekozen als parlementsvoorzitter.

De betogers zijn boos over de verkiezing van een Albanees tot parlementsvoorzitter. Talat Xhaferi is de eerste Albanees die voorzitter wordt van het Macedonische parlement, sinds het onafhankelijk worden van het voormalig Joegoslavië in 1991.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft in een verklaring opgeroepen tot "kalmte en terughoudendheid". Ze noemde het geweld in het parlementsgebouw "volledig onaanvaardbaar".

Stungranaten

Volgens de Macedonische media liepen nog zeven andere volksvertegenwoordigers letsel op, onder wie een Albanees. Ook zouden journalisten in elkaar zijn geslagen. 

Buiten het gebouw zorgden de betogers volgens ooggetuigen voor chaotische toestanden. De politie zette stun- en traangasgranaten in om de politici te kunnen evacueren. Buiten het parlement kwam het ook tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de autoriteiten.

Burgeroorlog

De minister van Binnenlandse Zaken in de interim regering, Agim Nuhiu, zei op tv dat hij de politie opdracht had gegeven alles in het werk te stellen de orde te herstellen en zijn collega's in veiligheid te brengen.

Macedonië balanceerde in 2001 op de rand van een burgeroorlog door een opstand van de Albanese minderheid. Dankzij internationale bemiddeling werd de crisis bezworen, maar etnische spanningen dreigen nog altijd in de Balkan-staat.

Betogers bestormen parlementsgebouw Macedonië
24
Betogers bestormen parlementsgebouw Macedonië