De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag per decreet opdracht gegeven zogeheten nationale natuurmonumenten tegen het licht te houden. Uit dat onderzoek moet onder meer blijken welke beschermde gebieden hun speciale status kunnen verliezen of in omvang kunnen worden teruggebracht.

Trump ondertekende het presidentiële bevel tijdens een ceremonie op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij stelde dat het decreet was bedoeld om een einde te maken aan ''het flagrante misbruik van federale macht''. De president vindt dat staten een hoofdrol moeten hebben bij aanwijzen van beschermde gebieden.

Trump wil bovendien meer gebieden openstellen voor boringen, mijnbouw en andere grondontwikkelingen. Minister Ryan Zinke (Binnenlandse Zaken) had eerder al gezegd dat hij zo'n dertig nationale monumenten tegen het licht zal houden die in de afgelopen twintig jaar werden uitgeroepen.

Trump over terugdringen natuur: 'Macht terug naar de mensen'
Trump over terugdringen natuur: 'Macht terug naar de mensen'

'Nooit eerder'

Onder de natuurmonumenten die zullen worden onderzocht zijn de 'Grand Staircase' (Grote Trap) en de 'Bear Ears' (Berenoren), twee gebieden in Utah die respectievelijk door presidenten Bill Clinton en Barack Obama tot beschermd werden verklaard.

De bewindsman durfde toen niet te zeggen of Trump inderdaad de monumentenstatus van een gebied kan terugdraaien. ''Het is nooit eerder gebeurd en we weten ook niet of de president dit kan uitvoeren."