De Hongaarse premier Victor Orbán heeft woensdag de Europese kritiek op een omstreden Hongaarse universiteitswet veroordeeld als 'ongefundeerd'. De Europese Commissie besloot eerder op de dag dat de wet in strijd is met Europese wetgeving.

Door de wet dreigt de gerespecteerde Central European University (CEU) in Boedapest haar deuren te moeten sluiten. De Europese Commissie acht de wet in strijd met onder meer het recht op onderwijs, academische vrijheid en vrije vestiging.

De Hongaarse premier Victor Orbán weerspreekt dat de universiteitswet in strijd is met Europese wetgeving. ''Ongefundeerd’’, zei hij woensdag tijdens een debat over de kwestie in in het Europees Parlement, waar hij werd vergeleken met 'dictators' als de Russische en Turkse presidenten Poetin en Erdogan.

De CEU is in 1991 opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros. De Hongaarse premier Victor Orbán is sterk tegen diens liberale denkbeelden en geeft openlijk toe dat hij hem wil tegenwerken.

Volgens de wet moeten buitenlandse universiteiten aan nieuwe voorwaarden voldoen. Zo moeten de instellingen ook een campus hebben in hun thuisland. De universiteit van Soros voldoet niet aan die eis. 

'Stop Brussel'

Soros is later deze week in Brussel voor gesprekken met de commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en diens tweede man Frans Timmermans. De directeur en rector van de universiteit, Michael Ignatieff, riep de regering eerder deze week in Brussel op de CEU met rust te laten.

Vicevoorzitter Frans Timmermans, verantwoordelijk voor grondrechten, zei dat het oordeel van de commissie op feiten is gebaseerd. Hij noemde de CEU "de parel in de kroon" van het Europa van na 1989.

Timmermans gaf ook een opsomming van onjuistheden in een nationale raadpleging met de titel Stop Brussel die de Hongaarse regering deze maand verspreidde. Orbán zei dat de vragenlijst een "creatieve manier" is om het vertrouwen van burgers in de EU te herstellen. Volgens hem staat Hongarije achter de EU, hoewel hij met veel aspecten "ongelukkig" is. Die wil hij "corrigeren".

Conservatieve regering

De Europese Commissie heeft ook bezwaren tegen andere maatregelen van de conservatieve regering. Het gaat onder meer om de weigering mee te doen aan de verplichte herverdeling van asielzoekers over de EU en het opsluiten van migranten.

Ook een wetsvoorstel over de registratie van maatschappelijke organisaties die (deels) vanuit het buitenland worden gefinancierd stuit op kritiek. De ''dialoog’’ over deze onderwerpen met Hongarije wordt voortgezet.

Brussel heeft daarnaast grote zorgen over de Hongaarse rechtsstaat en de behandeling van Roma-kinderen.

Sancties

Veel europarlementariërs wezen tijdens het debat op problemen in Hongarije rond de persvrijheid, de onafhankelijkheid van rechters en de omgang met migranten. Velen van hen willen een procedure activeren waardoor het land zijn stemrecht in de EU kan kwijtraken.

Manfred Weber, fractievoorzitter van de Europese Volkspartij waarvan Orbáns Fidesz-partij deel uitmaakt, was wel kritisch, maar neemt vooralsnog geen afscheid van Fidesz. Volgende maand stemt het parlement over een resolutie over Hongarije.