China heeft woensdag het eerste vliegdekschip galanceerd dat het zelf heeft gebouwd. Het vaartuig zal naar verwachting in 2020 in gebruik worden genomen.

Het nog naamloze schip zal in de noordoostelijke havenstad Dalian worden klaargemaakt voor gebruik. Daarna zal het opereren naast het enige andere vliegdekschip dat het land heeft, de Liaoning, een vijfentwintig jaar oud voormalig Sovjet-vaartuig, dat China kocht van Oekraïne, schrijft de BBC.

Staatsmedia meldden dat het vliegdekschip vanuit het dok te water werd gelaten. Op foto's was het vaartuig te zien met onder andere feestelijke rode vlaggen op de rand van het dek.

De oorlogsbodem zal worden uitgerust met straaljagers van het type Shenyang J-15. Het kan circa vijftig van die vliegtuigen behuizen en ondersteunen. Het huidige grootste vliegdekschip in het Amerikaanse arsenaal, de Nimitz-klasse, kan zeventig straaljagers dragen.

Grote stap

Volgens militaire waarnemers is het schip van mindere kwaliteit dan de tien vliegdekschepen die de marine van Verenigde Staten heeft. Het is nog gedeeltelijk gebaseerd op technologie uit het Sovjettijdperk. 

Toch is de lancering van een zelfgebouwd vliegdekschip een grote stap voor China, dat het volgens commentatoren waarschijnlijk niet zal laten bij twee dergelijke vaartuigen.

De Chinese strijdkrachten zijn de laatste jaren bezig met een moderniseringsslag, aangejaagd door de groeiende economie van het land. In maart kondigde de Chinese overheid aan het defensiebudget dit jaar met ongeveer 7 procent te vergroten. 

Het Chinese defensiebudget, goed voor ongeveer 1,3 procent van het verwachte bruto nationaal product (bnp) in 2017, komt echter niet in de buurt van het Amerikaanse, met circa 3 procent van het verwachte bnp. De Amerikaanse president Donald Trump heeft bovendien een toename van 10 procent aangekondigd.