De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdagavond gezegd dat Turkije de aanvraag voor een EU-lidmaatschap zal heroverwegen als het proces nog veel langer duurt en EU-landen zich vijandig blijven opstellen.

Erdogan deed die uitspraak in een interview met Reuters. Hij zei klaar te zijn om de vraag of Turkije moet toetreden tot de EU in een referendum voor te leggen aan de Turken. 

Turkije kan niet eeuwig blijven wachten na 54 jaar lang aan de poort van de EU te hebben gestaan, aldus Erdogan. "In Europa is de islamofobie zeer ernstig geworden. De EU sluit haar deuren voor Turkije, maar Turkije sluit zijn deuren voor niemand."

"Als zij niet te goeder trouw handelen, moeten we een uitweg vinden. We hebben het wel over 54 jaar", zei de Turkse president.

Volgens Erdogan laten de Brexit en de populariteit van de nationalistische en eurosceptische presidentskandidaat Marine Le Pen in Frankrijk zien dat de EU op het punt staat uiteen te vallen. 

"Met een of twee landen houd je de EU niet in leven", zei hij. "Je hebt een land als Turkije nodig, een heel ander land dat symbool staat voor een ander geloof, dat zou de EU veel sterker maken."

Mensenrechten

Directe aanleiding voor de uitlatingen van de Turkse president is het besluit van de Raad van Europa, een prominente mensenrechtenorganisatie, om Turkije onder de loep te leggen vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie in het land. Ook de haperende rechtsstaat en het functioneren van de democratie komen weer onder toezicht.

Erdogan noemde dat besluit "volledig politiek gemotiveerd" en zei dat Ankara het niet accepteert.

Woensdag discussieert het Europees Parlement over de betrekkingen met Turkije. Vrijdag doen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten hetzelfde. Ook op zaterdag is Turkije naar verwachting onderwerp van gesprek tijdens een bijeenkomst over de Brexit, die wordt bijgewoond door de leiders van de EU-lidstaten.

PKK

Erdogan ging ook in op de luchtaanvallen die de Turkse luchtmacht dinsdag uitvoerde op de Koerdische PKK in de Iraakse regio Sinjar en Noord-Syrië.  

Turkije zal niet toestaan dat de regio Sinjar, gelegen in het noorden van Irak en aan de grens met Turkije, een basis wordt voor de PKK. Die houdt zich sinds 2015 voornamelijk op in dat gebied. Het Turkse leger blijft actief in Sinjar en in Noord-Syrië om dat te voorkomen, aldus Erdogan.

Ook herhaalde Erdogan het Turkse standpunt dat een politieke oplossing voor de oorlog in Syrië onmogelijk is zolang de Syrische president Bashar al-Assad nog in het zadel zit.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de Turkse aanvallen door "diepe zorgen" te uiten en op te merken dat de militaire acties niet waren besproken met de coalitie die in de betrokken gebieden vecht tegen Islamitische Staat (IS).

In 60 seconden: De PKK
In 60 seconden: De PKK

Animatie door In60seconds