Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van Donald Trump, heeft waarschijnlijk buitenlandse betalingen ontvangen zonder dat hij daarvoor toestemming had gevraagd of gekregen. Dat zou tegen de wet zijn.

Dat meldt een commissie van de Huis van Afgevaardigden die de mogelijke banden van mensen uit de omgeving van president Trump met Rusland onderzoekt, schrijven meerdere Amerikaanse media.

Flynn wordt onderzocht vanwege betalingen uit Rusland en Turkije. Een van de betalingen gaat om een toespraak die hij in Moskou zou hebben gehouden voor de Russische tv-zender RT. Hiervoor ontving Flynn enkelen tienduizenden dollars.

Ook zou hij na zijn militaire carrière hebben gelobbyed voor de Turkse overheid. Daar zou hij meer dan een half miljoen dollar aan hebben overgehouden.

Weigering

Het Witte Huis weigerde eerst documenten vrij te geven die gaan over het in dienst nemen en ontslag van Flynn, maar besloot ze dinsdagmiddag (lokale tijd) toch beschikbaar te maken.

De documenten waren opgevraagd door de commissie. De aanvankelijke weigering is zelfs bij Republikeinse leden van de commissie in het verkeerde keelgat geschoten.

24 dagen

Flynn moest in februari, na 24 dagen in dienst te zijn geweest, ontslag nemen toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence onjuist had geïnformeerd over zijn eerdere contacten met Russische functionarissen na de presidentsverkiezingen.

Daarnaast verzuimde Flynn ook te melden dat hij in 2015 een betaald bezoek bracht aan Rusland en toen onder meer een gesprek had met president Poetin.

'Extreem verontrustend'

De Democratische afgevaardigde en commissielid Elijah Cummings zei in een reactie tegen nieuwszender CNN dat hij niet kon ingaan op de inhoud van de documenten over Flynn. ''Maar ik kan wel zeggen dat de algemene indruk ervan extreem verontrustend is", aldus Cummings.

Rusland heeft steeds ontkend zich te hebben bemoeid met de presidentsverkiezingen. De bevindingen van de commissie werpen mogelijk een schaduw over het beleid van de eerste honderd dagen van president Trump dat deze week zijn beslag heeft.