De VN heeft ruim 1 miljard euro verzameld voor noodhulp aan het door oorlog en hongersnood getroffen Jemen. Dat maakte de organisatie woensdag bekend, een dag na een donorconferentie in Genève.

Dat is ongeveer de helft van het bedrag dat de VN denkt nodig te hebben voor noodhulp aan Jemen in 2017, aldus secretaris-generaal Antonio Guterres.

Op de conferentie werd bekend dat de Europese Commissie trekt 116 miljoen euro extra uittrekt voor noodsteun. Tal van landen trokken dinsdag ook de portomonnee.

Zo zegde Duitsland vijftig miljoen euro toe en ook de VS, Koeweit en Saudi-Arabië beloofden forse bijdragen. Nederland maakte eerder al bekend dit jaar ruim 15 miljoen beschikbaar te stellen. Het Rode Kruis laat weten zijn budget voor het door oorlog verscheurde land te verdubbelen naar negentig miljoen dollar.

Voor zeven miljoen Jemenieten dreigt de hongerdood. Volgens de VN sterft er elke tien minuten een Jemenitisch kind aan honger of ziekte. Van de bevolking van 27 miljoen mensen is zeventig procent afhankelijk van humanitaire hulp. De Verenigde Naties spreekt van de grootste humanitaire crisis in de wereld.

Het geld wordt besteed aan onder meer water, voedsel, gezondheidszorg en brandstof. De Europese Unie heeft met het dinsdag aangekondigde bedrag ruim 340 miljoen euro vrijgemaakt voor Jemen, sinds daar in 2015 een oorlog uitbrak.