In de Amerikaanse staat Arkansas zijn twee gevangenen geëxecuteerd. Hiermee is Arkansas de eerste staat sinds 2000 die een dubbele executie heeft uitgevoerd.

De 52-jarige Jack Jones kreeg maandag een dodelijke injectie. Een tweede executie die voor dezelfde dag stond gepland, werd op last van de rechter enige tijd uitgesteld.

De rechter besloot hiertoe omdat de executie van Jones mogelijk niet goed gegaan zou zijn. Hij zou nog meer dan vijf minuten hebben bewogen, nadat hij een slaapmiddel toegediend had gekregen. Het uitstel was aangevraagd door de advocaat van de andere gedetineerde die een injectie zou krijgen, Marcel Williams.

Na twee uur verklaarde de rechter zelf de ban nietig, waarna alsnog Williams een injectie kreeg. De 46-jarige Williams was veroordeeld voor het gijzelen, verkrachten en vermoorden van een jonge vrouw in 1997.

Houdbaarheid

De twee executies zijn onderdeel van een plan om in een periode van elf dagen acht gedetineerden te executeren. De staat Arkansas heeft haast, omdat de houdbaarheid van een van de gebruikte middelen eind april verstrijkt.

Het lukte het farmaceutisch bedrijf McKesson eerder om het gebruik tegen te houden van een van de drie middelen die nodig zijn bij de executies. Arkansas zou de spierverslapper vecuronium bromide onder valse voorwendselen hebben aangeschaft.

McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt. Het hooggerechtshof besloot echter in hoger beroep dat de spierverslapper toch mag worden ingespoten bij de executies.

Deze drie middelen worden gebruikt bij dodelijke injecties in de VS
Deze drie middelen worden gebruikt bij dodelijke injecties in de VS

Gifinjectie

De 51-jarige Ledell Lee werd donderdagnacht als eerste gedetineerde door middel van een gifinjectie ter dood gebracht voor de moord op zijn buurvrouw in 1993. Lee werd veroordeeld voor een overval met dodelijke afloop, maar heeft altijd schuld ontkend. Zijn advocaten probeerden nog op het laatste moment zijn executie tegen te houden door een verzoek in te dienen bij een federale rechter.

Het is voor het eerst sinds 2005 dat Arkansas weer de doodstraf uitvoert. De Verenigde Staten is een van de weinige westerse landen dat nog de doodstraf uitvoert.