Bij de aanhoudende protesten tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro is maandag weer een dodelijk slachtoffer gevallen. Het aantal doden bij de demonstraties de afgelopen weken is daarmee opgelopen tot elf.

De protesten gaan inmiddels hun vierde week in. Een overheidsambtenaar kwam maandag om bij een schietpartij toen voor- en tegenstanders van Maduro slaags raakten. Een andere man zou gewond zijn geraakt en in levensgevaar verkeren.

De confrontaties lijken elke dag grimmiger en gewelddadiger te worden. De politie grijpt vaak hard met rubber kogels en traangas en demonstranten vechten terug met stenen en Molotov-cocktails.

Tienduizenden Venezolanen zijn maandag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de socialistische president. Ze blokkeerden de belangrijke toegangsweg 'Francisco Fajardo', waardoor een verkeerschaos ontstond in de hoofdstad Caracas.

Politieke crisis in Venezuela
Politieke crisis in Venezuela

Vrije verkiezingen

De oppositie wil Maduro tot inkeer brengen. Ze eist vrije verkiezingen, vrijlating van politieke gevangenen, respect voor het parlement en betere verzorging van de burgers, met levensmiddelen en medicijnen.

Venezuela heeft enorme olievoorraden maar verkeert in diepe crisis.

Bij de verkiezingen in 2015 raakte de socialistische partij -die het linkse gedachtegoed van Maduro en zijn voorganger Hugo Chávez vertegenwoordigt- de meerderheid in het parlement kwijt. Tegenstanders van het regime verenigden zich in de oppostiepartij Mesa de la Unidad Democrática en willen een alternatief bieden voor het socialistische bewind.

De socialistische economische koers zorgt voor een torenhoge inflatie, voedseltekorten en zelfs een dreigende hongersnood in het land. Maduro's grootste tegenstander is Henrique Capriles die een vrijemarkteconomie nastreeft. Hij wil het tijdens de presidentsverkiezingen in 2018 opnemen tegen Maduro.

Dictatuur

In maart van dit jaar nam het hooggerechtshof de macht van het parlement over, waardoor de oppositie monddood werd gemaakt. Volgens het hof functioneerde het parlement slecht en hielden parlementariërs zich niet aan de regels. Tegenstanders van de president vermoeden dat de rechters handelden in opdracht van Maduro.

Buurlanden reageerden verontwaardigd op de beslissing en spraken van een staatsgreep. Peru trok zijn ambassadeur terug en sprak van een stap richting "dictatuur".

Direct na de beslissing van de rechters gingen in de hoofdstad Caracas duizenden mensen de straat op. De oproerpolitie en het leger sloegen de protesten hard neer. Onder internationale druk riep Maduro het gerechtshof op het parlement zijn macht terug te geven. Dat kon nieuwe protesten echter niet verhinderen. De oppositie blijft demonstranten oproepen de straat op te gaan zolang de situatie in het land niet verbetert.