Gemaskerde werklieden in kogelvrije vesten hebben in de nacht van zondag op maandag een omstreden standbeeld verwijderd uit het centrum van de Amerikaanse stad New Orleans.

De verwijderingsoperatie werd voor zonsopgang voltooid onder het toeziend oog van scherpschutters van de politie. Het stadsbestuur wilde daarmee demonstraties voorkomen, meldt de BBC. De nummerborden van de voertuigen die bij de verwijdering werden gebruikt waren afgeplakt.

Het beeld is het eerste van vier monumenten die zullen worden verplaatst naar "een locatie waar ze in de juiste historische context kunnen worden beschouwd", aldus het stadsbestuur. 

De Battle of Liberty Place obelisk uit 1891 vormt een herinnering aan een mislukte staatsgreep door een groep blanke supremacisten, de Crescent City White League, na de Amerikaanse Burgeroorlog. 

Oorspronkelijk bevatte het standbeeld een inscriptie waarin "blanke suprematie in het Zuiden" werd verheerlijkt. Die werd jaren later vervangen door een gedenkplaat waarop "de slachtoffers aan beide zijden" van de Burgeroorlog werden herdacht.

Bedreigingen

Volgens burgemeester Mitch Landrieu kregen de werknemers van het bedrijf dat was ingeschakeld om het monument te verwijderen te maken met "intense" intimidatie en bedreigingen. Nadat het stadsbestuur besloot de vier standbeelden te verwijderen werd onder andere de auto van een van de werklieden in brand gestoken.

Landrieu noemde het standbeeld "het meest aanstootgevende" van de monumenten in de voornamelijk Afro-Amerikaanse stad. "Het verwijderen van deze standbeelden stuurt een duidelijke en niet mis te verstane boodschap aan de burgers van New Orleans en de natie: New Orleans viert onze diversiteit, inclusiviteit en tolerantie", zei hij maandag.