73 procent van de Amerikanen wil dat een onafhankelijk en niet partijgebonden commissie onderzoek gaat doen naar de mogelijke Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar. 

Uit een peiling van NBC News en The Wall Street Journal blijkt dat bijna drie kwart van de Amerikanen de voorkeur geeft aan een onafhankelijke commissie boven de commissie van het Amerikaanse Congres, die nu het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging leidt.

Een ruime meerderheid van 61 procent heeft er geen vertrouwen in dat het Congres het onderzoek op een eerlijke en onpartijdige manier kan uitvoeren. 16 procent van de negenhonderd ondervraagden vindt het prima dat het Congres het onderzoek in handen heeft.

Een meerderheid (54 procent) vindt dat het Congres ook moet onderzoeken of sprake was van contacten tussen de Russische regering en het campagneteam van Donald Trump. Dat standpunt wordt vooral ingenomen door Democraten (84 procent) en onafhankelijke kiezers (51 procent), terwijl slechts een op de vijf Republikeinen (21 procent) iets voelt voor een dergelijk onderzoek.

Nunes

Zowel een commissie van het Huis van Afgevaardigden als een commissie van de Senaat nemen de mogelijke Russische inmenging tijdens de verkiezingen onder de loep. 

De Congres-commissie kwam in opspraak, nadat een van de leden, de Republikeinse afgevaardigde Devin Nunes, beweerde dat Trump en zijn medewerkers voorafgaand aan diens presidentsschap werden afgeluisterd door inlichtingendiensten. Nunes kwam niet met bewijzen en besloot zich eerder deze maand terug te trekken uit het onderzoek.