De Amerikaanse president Donald Trump voert de druk op de Democraten op om de begrotingsplannen goed te keuren die zijn controversiële muur tussen Mexico en de VS moeten helpen financieren.

Het Congres moet vrijdag instemmen met de begroting die het Witte Huis voorstelt. Als dit niet gebeurt, gaan delen van de federale overheid zaterdag op slot omdat veel ambtenaren dan niet meer betaald kunnen worden.

Zo’n 'shutdown' betekent dat delen van de overheid voor onbepaalde tijd niet functioneren. Zaterdag is de honderdste dag dat Donald Trump in het Witte Huis zit.

"De Democraten willen geen geld geven aan de muur ondanks het feit dat de muur ervoor zorgt dat er geen drugs en bendeleden meer naar de VS komen", schreef Trump zondag op Twitter. Hij stelde ook dat Mexico "uiteindelijk een keer zal gaan betalen voor de muur, maar op een later tijdstip, anders kunnen we niet op tijd beginnen met bouwen".

Miljarden dollars

In zijn verkiezingscampagne hamerde Trump er op dat de muur, die volgens ruwe schattingen tientallen miljarden dollars gaat kosten, door Mexico gefinancierd zou gaan worden. Mexico heeft altijd herhaald dit niet te gaan doen. De belofte voor de muur was één van de speerpunten van de campagne van Trump.

Het Witte Huis stelde zondag in een toelichting dat Trump bereid is concessies te doen op het gebied van de gezondheidszorg als de Democraten zijn begroting goedkeuren. De Democraten hebben zondag laten weten hier niet veel voor te voelen.

Trump: 'Nieuwe begroting VS vooral gericht op veiligheid'
Trump: 'Nieuwe begroting VS vooral gericht op veiligheid'

Onverantwoordelijk

"Het is totaal onverantwoordelijk dat de president dreigt met een shutdown vanwege een grillig voorstel voor een muur waar nog geen reële begroting voor is gemaakt en dat door alle staten langs de grens wordt afgewezen", stelde senator Dick Durbin zondag in een interview met CNN

Deze week moet het Huis van Afgevaardigden gaan stemmen over een aangepaste versie van 'Trumpcare', het nieuwe zorgplan van de president dat Obamacare moet gaan vervangen, de zorgwet die voorganger Barack Obama doorvoerde. Door de wet van Obama zijn tientallen miljoenen onverzekerden nu wel verzekerd.

Trump wil deze veranderingen terugdraaien, maar kreeg in het Huis van Afgevaardigden niet genoeg stemmen omdat ook een deel van zijn eigen Republikeinen het plan niet goedvonden. Ook het terugdraaien van Obamacare was een van de harde verkiezingsbeloften van de miljardair.

Belastinghervormingen

Trump houdt zaterdag een toespraak tijdens een van zijn campagnebijeenkomst in het kader van zijn 'America First’-plannen. Daarnaast heeft de president ook beloofd woensdag met een groot belastinghervormingsplan te komen. Volgens Amerikaanse media waren zelfs medewerkers van het Witte Huis verrast door deze belofte van Trump en is onduidelijk wat het plan precies inhoudt.

The Washington Post schat de kans dat de federale overheid zaterdag wordt getroffen door een 'shutdown’ zo’n 50 procent. Uit populariteitspolls bleek de afgelopen week dat een ruime meerderheid van de Amerikanen het beleid van Trump na honderd dagen in het Witte Huis afkeurt. In de recente geschiedenis is er nog nooit een president geweest die na drie maanden in het ambt zulke lage waarderingscijfers kreeg.

Trump reageerde via Twitter op de cijfers. "Ik zou Hillary Clinton nog steeds verslaan met de popular vote", stelde de president. Clinton verloor de verkiezing, maar won de zogenoemde 'popular vote'; ze kreeg bijna 3 miljoen stemmen méér dan haar tegenstander.