Een Amerikaanse medewerker van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zondag in het oosten van Oekraïne omgekomen toen het patrouillevoertuig waarin hij zich bevond op een landmijn reed.

Het incident vond plaats in de buurt van de Oost-Oekraïense plaats Luhansk. Een OVSE-medewerkster uit Duitsland raakte gewond bij de ontploffing.

Dat bevestigde het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Oostenrijk is dit jaar de tijdelijke voorzitter van de OVSE.

De OVSE heeft zo'n zevenhonderd ongewapende burgerwaarnemers in Oekraïne. Zij zien onder andere toe op de naleving van een wapenstilstand uit 2015, waarin werd vastgelegd dat zwaar militair materieel uit de regio zou worden teruggetrokken. 

Landmijn zorgt voor ravage en dode in Oekraïne
Landmijn zorgt voor ravage en dode in Oekraïne

Onderzoek

Minister Sebastian Kurz sprak via Twitter zijn condoleances uit aan de nabestaanden en zei te hopen op spoedig herstel van de gewonde. Ook kondigde hij een grootschalig onderzoek aan en beloofde dat de schuldigen terecht zullen staan.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken condoleerde in een reactie de nabestaanden en riep op tot een onderzoek en het ter verantwoording roepen van degenen die de mijn hebben geplaatst.

Veiligheid

De Oekraïense president Porosjenko heeft zijn afschuw uitgesproken over het ongeval dat zich afspeelde in het door Rusland gecontroleerde Donbassgebied. ''De veiligheid van de waarnemers moet gewaarborgd zijn'', zei hij op Facebook.

Porosjenko wees de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin aan als leider van het onderzoek van het incident.