Alexander Gauland en Alice Weidel gaan samen leiding geven aan de Duitse nationaal-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD). De zeshonderd gedelegeerden hebben Gauland en Weidel zondag gekozen tijdens het partijcongres in Keulen.

De 76-jarige Gauland was tot dusver plaatsvervangend partijvoorzitter van de AfD. Hij vertegenwoordigt de rechts-nationalistische stroming binnen de partij. Hij was vroeger lid van de christem-democratische CDU en gold indertijd als een conservatieve intellectueel. Vroegere medestanders hebben zich van hem afgekeerd, omdat ze vonden dat hij te veel naar rechts opschoof.

Gauland ontfermde zich onder meer over Björn Höcke. Die veroorzaakte in januari veel ophef, omdat hij het Holocaustmonument in Berlijn een 'monument van schande’ noemde. Critici zeiden dat Höcke het naziverleden van Duitsland naar de achtergrond wilde drukken.

De 38-jarige Weidel heeft de reputatie ietwat gematigder te zijn. Ze wil paal en perk aan immigratie stellen, maar heeft zich niet uitgesproken voor het volledig sluiten van de grenzen voor vluchtelingen.

Realistische koers

Gauland en Weidel volgen Frauke Petry op. Die maakte eerder deze week bekend dat ze geen lijsttrekker van haar partij zal zijn tijdens de parlementsverkiezingen in september.

Petry had zaterdag op het tweedaagse partijcongres gezegd dat het noodzakelijk is dat de AfD een realistische koers gaat volgen, omdat het beeld van de partij nu sterk zou worden bepaald door een ''luidruchtige minderheid''. Het lukte Petry niet haar voorstellen in stemming te brengen.

Het congres sprak zich zondag uit voor een verkiezingsprogramma waarin het afremmen van de immigratie een van de speerpunten is. Volgens de AfD is het met het huidige ''onverantwoordelijke immigratiebeleid'' van de regering van Angela Merkel niet mogelijk het huidige sociale stelsel in stand te houden.

De AfD sprak zich ook uit voor het verlaten van de euro en de terugkeer van de Duitse mark.