In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om de doden die de laatste weken vielen bij demonstraties tegen president Nicolas Maduro, te herdenken.

De oppositie had deelnemers opgeroepen om in het wit deel te nemen aan de mars. Duizenden Venezolanen gaven gehoor aan deze oproep en liepen van het oosten naar het westen van de stad.

Naast hoofdstad Caracas werden ook op andere plekken in het straatarme Venezuela protestmarsen georganiseerd.

De laatste drie weken vielen bij demonstraties tegen de regering zeker 21 doden. De oppositie geeft het hardhandige optreden van Veiligheidstroepen hiervan de schuld.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Caracas twaalf mensen gedood, van wie elf in de volkswijk La Valle. Een aantal van hen werd geëlektrocuteerd tijdens plunderingen.

Rechtbank

De grote protesten begonnen na een beslissing van de hoogste rechtbank van het land eerder deze maand, die het parlement op een zijspoor zette. Hoewel de beslissing al snel werd teruggedraaid bleef er woede bij de inwoners van het land.

Een week later werd besloten dat de belangrijke Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles vijftien jaar lang geen politiek ambt meer mag bekleden. Volgens autoriteiten zette Capriles aan tot geweld en bloedvergieten door protestacties te organiseren tegen Maduro.

Venezuela verkeert sinds de dalende olieprijzen in 2014 in een crisis. Dagelijks staan er lange wachtrijen voor supermarkten en veel basisgoederen en medicijnen zijn nauwelijks aan te slepen. Ook de criminaliteit en werkloosheid nemen toe.

De demonstranten eisen dat president Maduro, die ze de schuld geven voor de slechte situatie in het land, opstapt. Volgens de oppositie is Maduro bezig een dictatuur te creëren.

Verkiezingen

De betogers eisen naast het aftreden van Maduro dat de vorig jaar uitgestelde regionale verkiezingen worden gehouden en dat bijna honderd gearresteerde activisten van de oppositie worden vrijgelaten. De landelijke presidentsverkiezingen zijn eind 2018 gepland.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om alleen naar Venezuela te reizen indien dit noodzakelijk is, omdat er nieuwe demonstraties op komst zijn.