Het Amerikaanse leger zegt IS-leider Abdurakhmon Uzbeki te hebben gedood tijdens een aanval op 6 april in de Syrische plaats Mayadin. Uzbeki wordt gelinkt aan de aanslag tijdens nieuwjaarsnacht in nachtclub Reina in Istanbul.

Volgens de Amerikanen was Uzbeki een belangrijke adviseur van de leider van Islamitische Staat (IS) Abu Bakr al-Baghdadi.

Uzbeki zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de voorbereidingen van de aanslag op nachtclub Reina. Daarbij kwamen 39 mensen om het leven. IS eiste de aanslag op. De dader van de aanslag, een man afkomstig uit Oezbekistan, zit vast in Turkije.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zegt dat Uzbeki is gedood tijdens een grondoperatie. Meer details wilde hij niet kwijt.

De Verenigde Staten voeren de meeste aanvallen op belangrijke kopstukken van de terreurgroep uit met onbemande drones. Mankrachten op de grond worden bij uitzondering ingezet. In mei 2015 werd IS-leider Abu Sayyaf gedood bij een inval van een speciale eenheid van het Amerikaanse leger in het oosten van Syrië.