Een 52-jarige Nederlander is dinsdag aangehouden in de Cambodjaanse stad Siem Reap voor het betalen aan zeker negentien minderjarige jongens voor naaktfoto's. Op de camera van de man werden in totaal 1.300 naaktfoto's gevonden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover NU.nl dat de man is aangehouden en heeft contact met de familie van de man. 

Volgens de Cambodjaanse politie, die woensdag met minstens twaalf slachtoffers sprak, betaalde de Nederlander enkele dollars aan de jongens om naaktfoto's van ze te maken. Alle jongens waren onder de vijftien jaar oud.

Eerder spraken de Cambodjaanse autoriteiten al met zeven andere jongens, meldt de Cambodia Daily donderdag. De politie houdt rekening met nog meer slachtoffers.

De politie stelt dat de Nederlander op tekeningen liet zien hoe ze moesten poseren voor hem. Ze kregen 2 of 3 dollar voor een simpele pose en 4 of 5 dollar voor een uitgebreide fotoshoot. De jongens zouden niet ongewenst zijn aangeraakt.

Tips

De man wordt verdacht van het produceren van kinderporno. De Nederlander verklaarde tegenover de politie dat hij regelmatig het dorp bezoekt waar de jongens wonen. Verschillende dorpelingen hadden de man al bij de politie getipt. Een organisatie die pedofilie aanpakt, ontving in december ook al een tip van een informant. De man moet mogelijk deze week voor een rechter verschijnen.

Het gebeurt regelmatig dat buitenlandse pedofielen uitwijken naar Cambodja, mede vanwege de corruptie en de armoede in het land. Cambodja probeert de laatste jaren van deze reputatie af te komen. De Nederlander is dit jaar al de derde buitenlander die is opgepakt. Op kindermisbruik staan in het Zuidoost-Aziatische land vaak hoge straffen.

Pastor

De Oud-Katholieke Kerk laat donderdag weten dat de man als luchthavenpastor op Schiphol werkzaam is bij het kerkgenootschap. Het genootschap heeft de man met onmiddellijke ingang geschorst. 

De Oud-Katholieke Kerk heeft geen reden om te vermoeden dat de priester zich hier schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Daarover zijn geen signalen binnengekomen, aldus het bestuur van de kerk die zich in de achttiende eeuw afscheidde van de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk liet verder weten zich in te zetten voor een eerlijke rechtsgang voor de priester.

Van 1997 tot 2013 werkte de man op de Fabritiusschool in Hilversum. Geert Looyschelder, directeur-bestuurder van de Stichting Primair Openbaar Onderwijs Hilversum (STIP) waar deze basisschool onder valt, zegt dat er geen meldingen of signalen

Sekstoerisme en kinderprostitutie komen relatief vaak voor in Cambodja.