Bij grote demonstraties in Venezuela tegen president Nicolas Maduro zijn woensdag zeker drie doden gevallen. Een student kwam om het leven toen hij in het hoofd werd geschoten toen protesten uitmondden in rellen.

De oproerpolitie gebruikte traangas om de betogers bij verschillende demonstraties in het land uiteen te drijven. Op diverse plekken raakten oppositieaanhangers slaags met de politie en groepen die de president steunen.

Honderdduizenden aanhangers van de oppositie protesteerden in de hoofdstad Caracas, maar ook in andere steden in Venezuela, opnieuw tegen Maduro's poging om de democratie te ondermijnen. In Caracas was ook een tegendemonstratie vóór Maduro gaande. Overal in het land werden meldingen gemaakt van confrontaties.

De omgekomen student, een 18-jarige man, werd doodgeschoten toen pro-regeringsdemonstranten slaags raakten met oppositieaanhangers. Het slachtoffer zou niet van plan zijn geweest om een demonstratie bij te wonen, maar op weg zijn geweest naar een voetbalwedstrijd.

Bij anti-regeringsprotesten in de deelstaat Tachira bij de grens met Colombia werd een 24-jarige vrouw doodgeschoten. Ook een soldaat kwam om bij protesten in de staat Miranda toen een scherpschutter het vuur opende. Een andere soldaat raakte hierbij gewond.

Honderdduizenden voor- en tegenstanders president op straat in Venezuela
Honderdduizenden voor- en tegenstanders president op straat in Venezuela

Macht

In totaal zijn er bij verschillende protesten in Venezuela de afgelopen maand zeven mensen om het leven gekomen. De oppositie wijt de sterfgevallen aan het hardhandige optreden van de politie en gewapende aanhangers van de regering, die de oppositie angst aan zouden willen jagen.

Het is al maanden onrustig in Venezuela. Hoe meer Maduro de macht naar zich toe probeert te trekken, hoe meer mensen de straat op lijken te gaan. Ondertussen verkeert het land in een zware economische recessie. Er zijn voedseltekorten en mensen moeten soms urenlang in de rij staan voor alledaagse goederen.