De voormalige minister van onderwijs Anies Baswedan heeft woensdag in Jakarta de verkiezingen voor het gouverneurschap gewonnen. Dat blijkt uit onofficiële tellingen van meerdere onderzoeksbureaus.

De moslim Anies Baswedan won met 58 procent van de stemmen, tegenover 42 procent voor de zittende gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, een christen en beter bekend bij zijn Chinese bijnaam 'Ahok'.

Ook andere peilers lieten dezelfde resultaten zien. De nationale verkiezingscommissie zal begin mei de resultaten officieel bekendmaken. De verkiezingen voor het gouverneurschap van Jakarta worden gezien als een indicator voor de presidentsverkiezingen in 2019.

Purnama gaf zijn nederlaag woensdag al toe. Hij werd gedurende de verkiezingscampagne fel bekritiseerd omdat hij naar verluidt kleinerend over de Koran sprak. Ongeveer een half miljoen mensen ging de straat op om zijn ontslag te eisen.

Godslastering

De gouverneur moest eind vorig jaar ook voor de rechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van godslastering. Hij kan vijf jaar cel krijgen. Dat proces wordt donderdag voortgezet.

Indonesië is met 250 miljoen inwoners een van de grootste democratieën in de wereld. Meer dan 200 miljoen Indonesiërs zijn moslim. Het christendom is in het Zuidoost-Aziatische eilandenrijk met ongeveer 20 miljoen gelovigen in de minderheid.