De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, beschuldigt de Duitse parlementariër Andrej Hunko, die tevens lid is van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), van partijdigheid.

Internationale waarnemers van de OVSE kwamen maandag met een kritisch rapport over de stembusgang van het Turks referendum.

Volgens de organisatie hadden het ja- en nee-kamp geen gelijke kansen. Ook kwam er, ook vanuit Turkije zelf, veel kritiek op het besluit van de Turkse kiesraad om ongestempelde stembiljetten te accepteren.

Op de foto die Cavusogly dinsdagmiddag op Twitter plaatste staat Hunko met een vlag van de PKK in zijn handen. "Duits parlementariër Andrej Hunko met het symbool van terreurorganisatie PKK is het gezicht van de waarnemers van de vrede. Hoe kan je zo nog objectief zijn?", schrijft Cavusoglu bij zijn bericht.

Lastercampagne

Hunko laat in een reactie op zijn eigen site weten slachtoffer te zijn van een lastercampagne. "AKP-aanhangers proberen mij weg te zetten als een sympathisant van de PKK." Volgens de Duitser wil de Turkse regering kosten wat het kost de aandacht weghouden "van het feit dat het referendum van 16 april ondemocratisch en oneerlijk is verlopen".

Ook geeft Hunko uitleg over de foto waarop hij te zien is. "De foto is gemaakt in oktober 2014 en maakte onderdeel uit van een protest tegen de criminalisering van PKK-symbolen en andere Koerdische organisaties. De demonstratie was geen steunbetuiging aan de PKK, maar ging over het verbod van symbolen gebruikt door Koerdische organisaties zoals de PKK."

Erdogan

Kritiek van de waarnemers heeft de Turkse president Raccip Erdogan eerder al verworpen. "Ken je plaats", zei hij richting de OVSE.

Erdogan erkent rapporten OVSE over Turks referendum niet
Erdogan erkent rapporten OVSE over Turks referendum niet

Discussie

De Turkse premier Binali Yildirim vindt dat de discussie over mogelijke onregelmatigheden rond het Turkse referendum nu voorbij is. "Iedereen zou de uitkomst moeten respecteren, vooral de belangrijkste oppositie", stelde hij.

Yildirim zei tegen parlementariërs dat de uitkomst van de volksraadpleging over het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden "de wil van het volk" is. "Het debat is voorbij", zei de premier, die tevens voorzitter van is van de AK-partij. Hij bestempelde kritiek op de stembusgang als een tevergeefse poging om twijfel te zaaien over de uitkomst.