De Franse politie heeft dinsdag twee mannen van 23 en 29 jaar opgepakt in Marseille die worden verdacht van het beramen van een aanslag tijdens de verkiezingen in het land.

Beide mannen werden al een week gezocht en konden dinsdag tegelijkertijd worden aangehouden door leden van de DGSI, de Franse inlichtingendienst.

Eén van de mannen zat eerder al vast in de gevangenis en was toen geradicaliseerd. Agenten hebben zijn appartement doorzocht. Daarbij zijn vuurwapens en materiaal om bommen mee te maken gevonden.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen wordt over vijf dagen gehouden op zondag 23 april. Een tweede ronde volgt op 7 mei.

Noodtoestand

"Deze twee geradicaliseerde mannen, geboren in 1987 en 1993, met de Franse nationaliteit, wilden op korte termijn - ik bedoel de komende dagen - een aanslag plegen op Franse bodem", zei de Franse minister Matthias Fekl tijdens een persconferentie. Fekl zei verder dat de beveiliging rond de verkiezingen en kandidaten wordt opgevoerd.

Terwijl in het land nog steeds de noodtoestand van kracht is, zei Fekl dat bij de verkiezingsrondes meer dan 50.000 manschappen worden ingezet om te waken over de veiligheid.

Plan

"Alles is gedaan om de veiligheid van deze grote gebeurtenis voor onze democratie en onze republiek te verzekeren. De veiligheidstroepen zijn overal in het land gemobiliseerd om de veiligheid van de Fransen te waarborgen en ervoor te zorgen dat de presidentiële campagne goed verloopt", zei hij.

Fekl noch de politie gaf details over wat het gearresteerde duo precies van plan was en of ze zich op een of meerdere kandidaten hadden gericht.

Campagne

De potentiële opvolgers van François Hollande als president zijn begonnen aan de laatste etappe van hun campagne.

Le Pen en de sociaal-liberale Emmanuel Macron halen volgens de laatste peilingen de beslissende fase op 7 mei, maar de verschillen met de conservatieve François Fillon en de uitgesproken linkse Jean-Luc Mélenchon zijn klein. De andere kandidaten lijken op voorhand kansloos.