De Britse premier Theresa May heeft dinsdag vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. Als het Lagerhuis akkoord gaat, dan gaan de Britten op 8 juni naar de stembus.

Volgens May is er op dit moment te veel verdeeldheid in het parlement over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de zogenoemde Brexit.

"We hebben verkiezingen nodig en wel nu", aldus May. "De enige manier om zekerheid en stabiliteit te garanderen voor de komende jaren is om verkiezingen te houden en jullie steun te vragen voor de beslissingen die ik moet maken."

May zegt te veel tegenstand van politieke partijen te ervaren om voor een succesvolle Brexit te zorgen. Dit politieke spel zal naar eigen zeggen zonder verkiezingen doorgaan. Zo heeft de Labour-partij van Jeremy Corbyn de afgelopen weken gedreigd om tegen een eventueel akkoord met de Europese Unie te stemmen.

De conservatieve partij van May heeft nu slechts een krappe meerderheid in het Lagerhuis. De grootste oppositiepartij Labour is tegen een Brexit. Om grote moties aan te nemen, heeft de regering meer steun nodig in het parlement.

Een woordvoerder van de premier zegt dat de tijdsplanning van het Verenigd Koninkrijk voor de uittreding uit de EU bij eventuele verkiezingen niet in gevaar komt. Europa wil dat de Britten de Unie over twee jaar definitief hebben verlaten.

Meerderheid

De premier zal haar voorstel voor algemene verkiezingen woensdag voorleggen aan het Britse Lagerhuis. Er is een tweederdemeerderheid nodig om akkoord te gaan met verkiezingen.

Volgens een peiling van de BBC kan de conservatieve partij bij vervroegde verkiezingen rekenen op 43 procent van de stemmen. Pro-Brexitpartij Ukip staat op 11 procent, waarmee een meerderheid om de plannen voor de Brexit in het parlement door te voeren verzekerd lijkt. Labour staat op 25 procent in de voorlopige peilingen.   

Mogelijk baseerde May zich bij haar beslissing om verkiezingen uit te schrijven deels op de peilingen. Indien een grote overwinning van Labour in het vooruitzicht was gesteld, zou de hele Brexit kunnen worden geblokkeerd en kunnen de onderhandelingen met Europa stagneren.  

Labourleider Corbyn zegt op Facebook dat hij de verkiezingen met vertrouwen tegemoet ziet. 

Schotland

Leider van de Schotse Nationale Partij Nicola Sturgeon noemt de beslissing van May om vervroegd verkiezingen uit te schrijven "een misrekening". Sturgeon is ook tegenstander van de Brexit en hoopt met haar partij genoeg steun te verzamelen voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum voor Schotland.

In 2014 stemden de Schotten tegen de onafhankelijkheid, maar volgens de partij heeft de aankomende Brexit dat veranderd. Een meerderheid van de Schotten stemde tegen de uittreding uit de EU. 

De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. De Britse regering heeft eerder ontkend vervroegde verkiezingen te willen. Op 23 juni vorig jaar stemde een meerderheid van de Britse bevolking in een referendum voor de uittreding uit de EU.