De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino Lopez, heeft maandag gesteld dat het leger "onvoorwaardelijk trouw" is aan president Nicolas Maduro. De oppositie in Venezuela strijdt voor het aftreden van de president.

Maduro heeft het Venezolaanse leger de opdracht gegeven om op straat te patrouilleren in het land voorafgaand aan grote protesten die zijn aangekondigd door de oppositie, dat meldt AFP

Lopez gaf zijn verklaring voor leden van de Bolivar militie, een organisatie die niet officieel tot het leger behoort. Maduro bedankte daarna eerst het leger en stelde vervolgens dat hij de Bolivar militie wil uitbreiden tot een half miljoen gewapende leden. "Loyaliteit wordt beloond met loyaliteit", aldus de president.

"Venezuela heeft geen wapens nodig, maar voedsel en medicijnen", was de reactie van oppositieleider Henrique Capriles op de uitspraken van Maduro.

Op woensdag wordt in Venezuela de onafhankelijkheid van Spanje gevierd. De oppositie heeft gezegd de grootste demonstratie ooit in het land te gaan organiseren. Aanhangers van Maduro organiseren een tegenprotest. 

Eerdere demonstraties liepen al een aantal keer uit op gewelddadige confrontaties tussen de betogers en de politie. Bij deze aanvaringen kwamen tot nu toe vijf demonstranten om het leven en vielen honderden gewonden. 

Onrust

Venezuela heeft te kampen met een economische crisis door de lage olieprijs. Het land is voor veel basisbehoeftes afhankelijk van de import. Door het uitblijven van het geld van de olie-export zijn er in het land onder andere grote voedsel- en medicijnentekorten ontstaan, wat het protest tegen de linkse regering van Maduro aanwakkerde. 

Toen het hooggerechtshof op 30 maart het parlement aan de kant wilde schuiven groeide het protest tegen de geplaagde regering snel. De rechters stelden in een verklaring dat het parlement slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt. 

De oppositie noemde het besluit van het hooggerechtshof de vestiging van een dictatuur. Het besluit werd later door president Maduro teruggedraaid nadat omringende landen de internationale druk op Venezuela sterk opvoerden. 

Een andere oorzaak van de onrust in Venezuela is dat oppositieleider Capriles vijftien jaar lang geen politiek ambt meer mag bekleden. Dat betekent dat hij zich in die periode ook geen kandidaat mag stellen voor het presidentschap. Capriles wordt door de regering beschuldigd van aanzetten tot geweld en bloedvergieten door protestacties te organiseren.