Voorafgaand aan een verkiezingsbijeenkomst van Marine Le Pen in een concertzaal in Parijs zijn maandag relletjes uitgebroken. 

Zestig tot tachtig tegenstanders van het Front National, de rechts-populistische partij van de Franse presidentskandidate, demonstreerden bij de hal tegen haar komst en gooiden met stukken hout. De politie verdreef hen met traangas. Er is niemand aangehouden of gewond geraakt.

FN-parlementariër Gilbert Collard vertelde dat hij bij aankomst een bierfles in zijn nek kreeg en voordat de politie ingreep hij ook met andere dingen werd bekogeld.

Een andere FN-politicus, Jean Messiha, zei zelfs dat hij een paar molotovcocktails op zich af zag komen. Tijdens de toespraak van Le Pen rende een activiste met ontbloot bovenlichaam het podium op. Ze werd snel afgevoerd.

Campagne

De potentiële opvolgers van François Hollande als president zijn begonnen aan de laatste etappe van hun campagne. De eerste ronde van verkiezingen is zondag. Le Pen en de sociaal-liberale Emmanuel Macron halen volgens de laatste peilingen de beslissende fase op 7 mei, maar de verschillen met de conservatieve François Fillon en de uitgesproken linkse Jean-Luc Mélenchon zijn klein. De andere kandidaten lijken op voorhand kansloos.

Macron was maandag eveneens in de hoofdstad om zieltjes te winnen. Hij stelde zijn aanhang een ''optimistisch Frankrijk'' in het vooruitzicht.

''Van de elf kandidaten willen er tien terug naar een fantasiebeeld uit het verleden'', aldus de partijloze ex-minister van Economische Zaken. Mélenchon ging in Parijs per boot op stemmenjacht, Fillon voerde in Nice campagne voor bezuiniging en hervorming.