Justitie in Zuid-Korea heeft de onlangs afgezette president Park Geun-hye formeel beschuldigd van omkoping. De president moest in maart opstappen na een langlopend corruptieschandaal.

Naast Park is ook de Zuid-Koreaanse zakenman Shin Dong-bin aangeklaagd. Hij is voorzitter van de multinational Lotte Group.

Park zit momenteel vast. Ze riskeert een levenslange gevangenisstraf. Ze werd begin maart officieel door het gerechtshof uit haar ambt gezet. Het schandaal waarin Park verwikkeld raakte, werd vooral veroorzaakt door Choi Soon-sil, een vertrouwelinge en vriendin van de president, die haar positie zou hebben misbruikt.

Choi zou onder meer grote Koreaanse bedrijven zoals Samsung onder druk hebben gezet om miljoenen over te maken naar stichtingen die op naam stonden van Choi. Ook de topman van Samsung Jay Lee is verdacht in de zaak en zit vast. 

Ook de Lotte Group zou voor een bedrag van omgerekend zo'n 5,8 miljoen euro bij de zaak betrokken zijn. Topman Shin zit niet vast.

Eind maart werd Park gearresteerd. Aanklagers vonden dat zij haar proces niet in vrijheid mocht afwachten, omdat ze dan bewijsmateriaal zou kunnen laten verdwijnen. Park was sinds 2013 president van Zuid-Korea en leider van de conservatieve partij.