De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een serie maatregelen afgekondigd om de situatie in Vlaamse slachthuizen te verbeteren. Er komt onder andere meer cameratoezicht en slachters worden beter opgeleid.

De maatregelen zijn het gevolg van de ophef over het slachthuis in het Vlaamse Tielt, dat vorige maand werd gesloten. Dierenactivisten maakten stiekem video's van de ernstige dierenmishandeling in het slachthuis.

"Het schandaal in Tielt moet een louterend moment worden voor de volledige sector", schrijft de minister op zijn website. Met de slachthuisfederatie sprak hij ook af dat toezichthouders een sterkere positie krijgen binnen de bedrijven en dat de slachthuizen ook extern worden gecontroleerd.

De zogenoemde 'animal welfare officer' moet deel uitmaken van het management van ieder slachthuis en moet toegang krijgen tot alle camerabeelden.

Nadat de video's van het slachthuis in Tielt verschenen, sloot de minister het slachthuis. Begin april mocht het onder strenge voorwaarden weer opengaan. Weyts wil nu dat die voorwaarden voor de hele sector gaan gelden.