Duitse veiligheidsdiensten houden er rekening mee dat rechtsextremisten of voetbalhooligans mogelijk waren betrokken bij de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. 

De aanslag diende mogelijk als wraak voor een eerdere botsing tussen hooligans van de club en supporters van de voetbalclub RB Leipzig, zeggen bronnen rond het onderzoek tegen diverse Duitse media, zoals het nieuwsblad Focus en zender ARD.

Er zijn volgens het blad signalen dat de aanslag niet het werk was van radicale moslims. Zo is de aanslag niet opgeëist door een terreurgroep. Ook lieten jihadisten bij eerdere aanslagen doorgaans geen brieven achter. Dat gebeurde dit keer wel.

De veiligheidsdiensten vonden bij de plaats van de aanslag drie brieven, waarin onder meer werd opgeroepen tot de sluiting van de Amerikaanse basis Ramstein in Duitsland. Die oproep zou ook al eens zijn gedaan in artikelen uit extreemrechtse hoek en kan als inspiratie hebben gediend.

Grote twijfels

Ook andere Duitse media berichten dat er "grote twijfels" zijn of de Duitstalige brieven wel afkomstig waren van radicale moslims. Het lijkt erop dat de daders probeerden om moslimextremisten de schuld in de schoenen te schuiven, berichtte onder meer de Süddeutsche Zeitung.

De schrijver van de brieven stelde weliswaar in naam van Allah te handelen, maar verder lijkt de tekst atypisch voor Islamistische Staat. Ook zouden veiligheidsexperts hebben vastgesteld dat Duits vermoedelijk de moedertaal is van de auteur.

Tagesspiegel maakt vrijdag melding van een nieuwe brief waarin zou worden gedreigd met meer aanslagen.