De Verenigde Staten bereiden een preventieve luchtaanval voor op Noord-Korea. Zodra ze ervan overtuigd zijn dat de Noord-Koreanen een nieuwe kernproef gaan uitvoeren, zal Amerika toeslaan. Dat stelt de Amerikaanse zender NBC, die zich baseert op bronnen bij de geheime dienst.

Twee Amerikaanse schepen, gewapend met Tomahawk-raketten, zouden om die reden vlakbij het Koreaanse schiereiland gestationeerd zijn.

Het Pentagon wil niet inhoudelijk reageren. Het laat weten "geen commentaar te geven op toekomstige operaties en ook niet te willen speculeren over mogelijke scenario's". Trump zei eerder wel al dat de maat voor wat betreft de provocatie door Noord-Korea "vol is".

Volgens een organisatie die het atoomprogramma van Noord-Korea volgt, is het land een nieuwe kernproef aan het voorbereiden. Er is verhoogde activiteit te zien op de testlocatie Punggye-ri, waar eerder al kernproeven werden gehouden.

Trump: 'We sturen een hele krachtige vloot naar Noord-Korea'
Trump: 'We sturen een hele krachtige vloot naar Noord-Korea'

Viering

In Noord-Korea begint zaterdag de viering van de 105e geboortedag van Kim Il-Sung. Het land wil mogelijk tijdens de festiviteiten ook een kernproef uitvoeren. Het zou niet de eerste kernproef van het communistische land zijn dit jaar. Noord-Korea zegt voorbereid te willen zijn voor dreigingen van buitenaf.

Volgens Noord-Korea is het stationeren van twee Amerikaanse schepen een directe bedreiging voor de wereldvrede. "Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie waarin een thermonucleaire oorlog ieder moment kan uitbreken. Het is een serieuze bedreiging voor de wereldveiligheid en -vrede", aldus een verklaring die werd voorgelezen op het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Noord-Korea zegt ook dat het de VS "meedogenloos zal verwoesten" als Washington besluit aan te vallen. Het land stelt dat een tegenaanval "genadeloos" zal zijn.

Noord-Korea zei ook niet terug te deinzen voor preventieve aanvallen op de Amerikaanse marinevaartuigen die naar de regio zijn gestuurd.

China

Buurland China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, pleit voor gesprekken om tot een vreedzame oplossing te komen. Ook wil het land streven naar een denuclearisatie in Oost-Azië. "Een militaire ingreep kan het probleem niet oplossen. De spanningen geven ook een nieuwe mogelijkheid voor een dialoog."

Ondertussen bekijkt Japan de mogelijkheden om ruim 60.000 Japanners die in Zuid-Korea wonen te evacueren in het geval een crisis uitbreekt. Dat meldde de Japanse veiligheidsraad vrijdag.

Vicepresident Mike Pence heeft vrijdag aangekondigd zondag 16 april af te reizen naar Zuid-Korea als onderdeel van een al langer geplande tiendaagse reis door Azië. Volgens zijn medewerkers is het bezoek een teken van steun aan Zuid-Korea tijdens de oplopende spanningen.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon