De Egyptische autoriteiten hebben donderdag bekendgemaakt dat ze de vermoedelijke pleger van de aanslag in Tanta op 9 april hebben geïdentificeerd. Woensdag werd de identiteit van de aanslagpleger in Alexandrië al bekend gemaakt.

Het zou gaan om Mamduh Amin Mohammed Baghdadi, die in 1977 werd geboren in de Egyptische provincie Quena. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van een DNA-test, dat meldt AFP. 

Volgens de autoriteiten was Baghdadi lid van een "terroristische cel" waarvan nog drie leden ook zijn gearresteerd. In totaal zouden negentien militanten tot de terroristische groep behoren. 

De bekendmaking volgde na een bezoek van president Abdel Fattah al-Sisi aan de koptische paus. Al-Sisi beloofde de paus de daders van de aanslagen te zullen vinden. 

Op 9 april vonden in Alexandrië en Tanta twee zelfmoordaanslagen plaats bij Koptisch-Orthodoxe kerken, waarbij in totaal ten minste 44 mensen om het leven kwamen. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat (IS). 

Alexandrië

Woensdag werd bekend dat de aanslag in Alexandrië gepleegd werd door de 31-jarige Mahmoud Hassan Mubarak Abdullah, een inwoner van de provincie Suez.

Zondag kondigde de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de noodtoestand af voor de komende drie maanden. Dinsdag ging het Egyptische parlement daarmee akkoord.

Kwaadaardige vijand'

Premier Sherif Ismail zei in het parlement dat de noodtoestand essentieel is om terroristische groeperingen te bestrijden.

"De noodwet is gericht tegen vijanden van het vaderland en zijn burgers en zal de staatsinstellingen meer vermogen, flexibiliteit en snelheid geven om een kwaadaardige vijand te bestrijden die niet aarzelt om zonder rechtvaardiging en met willekeur te moorden en chaos te zaaien", aldus Ismail.

Critici van het autoritaire bewind van al-Sisi maken zich zorgen om het besluit. Zij zien het uitroepen van de noodtoestand als een terugkeer naar de politiestaat van voor de Arabische Lente in 2011.