Mike Pompeo, de directeur van de CIA, heeft donderdagavond in zijn eerste publieke toespraak gesteld dat Wikileaks gezien moet worden als een non-gouvernementele vijandige inlichtingendienst. Pompeo is door Trump aangesteld als directeur van de CIA. 

"Het is tijd om Wikileaks te noemen wat het eigenlijk is, een vijandige inlichtingendienst. Wikileaks handelt en uit zich als een vijandige, non-gouvernementele inlichtingendienst", aldus Pompeo op CNN. Volgens de directeur wordt Wikileaks gesteund door landen als Rusland.

Pompeo stelde ook dat Wikileaks-oprichter Julian Assange een "narcist is die Amerikaanse levens op het spel zet" en noemde hem een lafaard. 

Volgens Pompeo zet Wikileaks mensen actief aan om bijvoorbeeld een baan te zoeken bij de CIA en vervolgens vertrouwelijke informatie te vergaren en door te spelen aan de organisatie. 

Opmerkelijk

De CIA-directeur benadrukte dat de Verenigde Staten meer tijd en geld moeten steken in het beveiligen van hun digitale infrastructuur. De uitspraken van Pompeo zijn opvallend omdat president Donald Trump tijdens zijn campagne vaak lovende woorden over had voor Wikileaks. 

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen werden door Wikileaks onder andere voor Hillary Clinton beschadigende mails gelekt.