Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft woensdag de identiteit vrijgegeven van de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerk in Alexandrië op 9 april. 

Het gaat om de 31-jarige Mahmoud Hassan Mubarak Abdullah, een inwoner van de provincie Suez. De Egyptische overheid omschrijft hem als een voortvluchtige die banden had met militante organisaties.

Op 9 april vonden in Alexandrië en Tanta twee zelfmoordaanslagen plaats bij Koptisch-Orthodoxe kerken, waarbij in totaal ten minste 44 mensen om het leven kwamen. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat (IS). 

Abdullah blies zichzelf tijdens een hoogmis op bij de ingang van de Kathedraal van Sint Mark, de historische zetel van de Koptische paus. Daarbij kwamen 17 kerkgangers om het leven.

Zondag kondigde de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de noodtoestand af voor de komende drie maanden. Dinsdag ging het Egyptische parlement daarmee akkoord.

'Kwaadaardige vijand'

Premier Sherif Ismail zei in het parlement dat de noodtoestand essentieel is om terroristische groeperingen te bestrijden.

"De noodwet is gericht tegen vijanden van het vaderland en zijn burgers en zal de staatsinstellingen meer vermogens, flexibiliteit en snelheid geven om een kwaadaardige vijand te bestrijden die niet aarzelt om zonder rechtvaardiging en met willekeur te moorden en chaos te zaaien", aldus Ismail.

Critici van het autoritaire bewind van al-Sisi maken zich zorgen om het besluit. Zij zien het uitroepen van de noodtoestand als een terugkeer naar de politiestaat van voor de Arabische Lente in 2011.