De Iraanse oud-president Mahmoud Ahmadinejad wil opnieuw meedoen met de verkiezingen in zijn land. De conservatieve kandidaat negeert daarmee de oproep van geestelijkleider Ali Khamenei om zich niet verkiesbaar te stellen.

Volgens staatsmedia heeft Ahmadinejad zich aangemeld als presidentskandidaat. In september vorig jaar riep de ayatollah hem op om niet mee te doen aan de aankomende verkiezingen op 19 mei.

Hij zou vrezen voor een "polarisatie" van zijn land. "Het is niet in jouw belang of dat van het land," zei Khamenei destijds. Ahmadinejad meldde kort daarop nog dat hij gehoor zou geven aan die oproep.

Ahmadinejad was van 2005 tot 2013 president van Iran. Hij voerde een conservatief bewind en hield vast aan het kernwapenprogramma van Iran, wat leidde tot strenge internationale sancties, een handelsboycot en een slechte relatie met het Westen.

Het nucleair akkoord dat door zijn progressieve opvolger Hassan Rohani werd gesloten met westerse landen, leidde tot het opheffen van een aantal economische sancties en een groei van de Iraanse economie.

Vrouwen

Iraniërs die een gooi willen doen naar het presidentschap van de islamitische republiek kunnen zich tot 16 april aanmelden. De zogeheten Raad van Wachters maakt daarna een selectie van geschikte kandidaten.

Jaarlijks melden zich honderden mensen aan, onder wie ook tientallen vrouwen. Hoewel de Iraanse wet een vrouwelijke preisdentskandidaat niet belemmert, werd nooit een vrouw door de raad geselecteerd.