De Duitse politie denkt dat de drie explosies bij de spelersbus van Borussia Dortmund een gerichte aanval waren. Het is volgens de politie nog niet duidelijk wie er achter de drie explosies zitten en wat de concrete achtergronden van de daad zijn. 

De politie zegt dat vooralsnog niet wordt gedacht aan een terroristische aanslag. "We willen niet te snel conclusies trekken en eerst alles gedegen onderzoeken."

Bij de explosies is Dortmund-verdediger Marc Bartra gewond geraakt. Ook een politieman raakte gewond. Hij reed als begeleider op een motorfiets voor de bus uit. De agent liep gehoorschade op en was in shock.

De explosies waren dinsdag aan het begin van de avond, bijna twee uur voordat het kwartfinaleduel tegen AS Monaco in het Signal Iduna Stadion in Dortmund zou beginnen. Het duel werd afgelast.

Dortmund meldde eerst dat er "een incident" had plaatsgevonden rond de spelersbus. In eerste instantie leek de explosie veroorzaakt door een vuurwerkbom die naar de bus zou zijn gegooid.

Dortmund-AS Monaco uitgesteld na explosie bij Duitse spelersbus
Dortmund-AS Monaco uitgesteld na explosie bij Duitse spelersbus

Onderzoek

De politie stelde direct een onderzoek in en stelde later dat het om "serieuze explosieven" gaat. Deze waren verstopt langs de geplande route van de bus.

Ze gingen af op het moment dat het voertuig passeerde, met drie explosies tot gevolg op zo'n tien kilometer van het stadion. De spelers waren net op weg richting het stadion.

In de buurt is een brief gevonden waarin de actie wordt opgeëist, maar de echtheid van de brief wordt onderzocht, aldus de officier van justitie.

Bartra

De bus raakte als gevolg van de explosies op twee plekken beschadigd. Een ruit aan de achterkant sneuvelde, op de plek waar verdediger Bartra zat.

De Spanjaard raakte gewond door de explosie. Hij heeft een botje in zijn pols gebroken en wordt daaraan geopereerd.

Op de verwondingen van Bartra na zijn de spelers niet in gevaar geweest, meldt Dortmund op Twitter. Ook de supporters die in het stadion aanwezig waren liepen geen gevaar volgens de politie. Er zou geen reden zijn geweest voor bezorgdheid onder aanwezigen in het stadion. Toeschouwers hebben het stadion rustig verlaten.

Uitstel

Woensdag om 18.45 uur wordt de wedstrijd tussen Dortmund en Monaco alsnog gespeeld. Mensen met een kaart voor de wedstrijd van dinsdag kunnen daarmee woensdag ook het stadion in. De veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt en beide teams worden extra beveiligd.

Woensdag 19 april is de return in Monte Carlo.

Directeur Borussia Dortmund: 'Onze ploeg is geschokt'
Directeur Borussia Dortmund: 'Onze ploeg is geschokt'