De autonome Russische republiek Tsjetsjenië sluit homoseksuele mannen op in concentratiekampen, waar zij worden bedreigd en gemarteld. Dat zeggen mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke Russische media.

Eerder deze maand kwamen al berichten naar buiten dat de Tsjetsjeense overheid met razzia's jaagde op homoseksuele mannen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat inmiddels meer dan honderd mannen zijn opgesloten in de kampen. Sommigen zouden zelfs zijn overleden, meldt de Belgische krant De Morgen.

In plaatselijke kranten vertellen ooggetuigen en slachtoffers dat de gevangenen in de kampen dagelijks worden mishandeld en gefolterd, onder andere om hen zo ver te krijgen dat ze de namen en verblijfplaatsen van andere homoseksuelen vrijgeven. 

De Tsjetsjeense autoriteiten ontkennen dat er überhaupt homoseksuelen in Tsjetsjenië leven, laat staan dat ze worden vervolgd, "want wie in de republiek niet bestaat, kun je niet oppakken". Ook de Russische regering zegt niet op de hoogte te zijn.

Heksenjacht

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat de jacht op homoseksuelen al weken aan de gang is. 

"Politie en veiligheidsofficiers onder de meedogenloze leider Ramzan Kadyrov hebben tientallen mannen opgepakt, gefolterd en vernederd", aldus Tanya Lokshina van HRW. "Sommigen zijn verdwenen, anderen keerden terug naar hun familie, nog amper levend. Minstens drie mannen lijken overleden te zijn."