Nederlandse militairen moeten ook na 2017 in Litouwen blijven. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maandag tijdens een bezoek aan de militairen in Litouwen.

Hennis is ''niet van plan eind 2017 direct te stoppen" met de missie. ''Maar er zal ook gekeken worden wat andere bondgenoten kunnen doen", aldus de bewindsvrouw. ''Er worden hier enorme investeringen gedaan."

''De aanwezigheid van de NAVO is hier cruciaal", meent de bewindsvrouw. ''We blijven hier zo lang de situatie daarom vraagt."

Ongeveer 270 Nederlandse militairen zijn in de Baltische staat ''ter afschrikking en geruststelling". De NAVO besloot vorig jaar juli tijdens de top in Warschau tot de missie vanwege de ''zorgwekkende" opstelling van de Russen.

Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra NAVO-militairen gelegerd. Ook zijn er nog tot eind deze maand vier Nederlandse F-16's in Litouwen gestationeerd om het luchtruim van de Baltische staten te beschermen.

Slecht signaal

De Litouwse minister van Defensie, Raimundas Karoblis, ziet de NAVO-militairen ook niet snel vertrekken. ''Dat zou een zeer slecht signaal zijn" naar de Russen. Hij verwacht ook dat de Nederlandse militairen in zijn land langer blijven dan tot eind dit jaar. Karoblis vindt dat de inzet van de NAVO in zijn land pas kan worden gestopt ''als de veiligheidssituatie verbetert".

De missie in Litouwen staat onder leiding van de Duitsers. Verder wordt er samengewerkt met Belgische, Noorse, Luxemburgse en Litouwse troepen.