Bij twee afzonderlijke bomaanslagen in en nabij kerken in de Egyptische steden Tanta en Alexandrië zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Ook raakten meer dan honderd personen gewond. 

De explosie in Tanta vond plaats in de koptische St. George kerk. Bij de aanslag in Tanta vielen 25 doden.

Egyptische staatsmedia melden dat het aantal gewonden boven momenteel richting de tachtig gaat. Er wordt daarom gevreesd dat het dodental nog verder stijgt. 

Tanta ligt in de Nijldelta, zo'n honderd kilometer ten noorden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Tijdens het moment van de explosie was het erg druk in de kerk in verband met de viering van Palmzondag. 

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanslag in Tanta in ieder geval bestempeld als een terreurdaad.

Alexandrië

Ook in de Egyptische kustplaats Alexandrië is zondag een bom afgegaan in een kerk. Berichten hierover zijn bevestigd door de Egyptische minister van Volksgezondheid. Autoriteiten melden dat in Alexandrië inmiddels elf doden zijn gevallen. Ook zouden in Alexandrië zeker twintig mensen gewond geraakt zijn. 

Door staatsmedia wordt gemeld dat de bomaanslag in Alexandrië is gepleegd door een zelfmoordterrorist. 

Claim

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) claimt verantwoordelijk te zijn voor beide bomaanslagen in Egypte. Of de Egyptische autoriteiten IS ook verantwoordelijk houdt voor de aanslagen, is nog niet bekend. 

In Egypte komen de laatste maanden vaker aanslagen voor. In december kwamen in een koptische kerk in Caïro 25 mensen om het leven door een explosie. Ook toen raakten tientallen mensen gewond. IS zei ook verantwoordelijk te zijn voor die aanslag. 

De Nederlandse regering heeft de aanslagen veroordeeld.