De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles heeft vrijdag bekendgemaakt dat hij vijftien jaar lang geen politiek ambt mag bekleden. De linkse regering heeft hem uitgerangeerd in het kader van de strafexpeditie tegen andersdenkenden.

De autoriteiten beschuldigden Capriles van aanzetten tot geweld en bloedvergieten door protestacties te organiseren tegen de impopulaire president Nicolás Maduro.

Het beroepsverbod zou betekenen dat Capriles zich voorlopig niet voor een derde keer kandidaat kan stellen voor het presidentschap van Venezuela, dat ondanks de olierijkdom in diepe crisis verkeert. De volgende verkiezingen zijn eind 2018.

"Spoed: Ik deel het land en de internationale publieke opinie mee dat ik net ben ingelicht over een ban voor vijftien jaar", twitterde Capriles, die momenteel gouverneur is van de deelstaat Miranda aan de kust.

Spanningen

Het buitenspel zetten van Capriles zal de spanning hoogstwaarschijnlijk nog verder opvoeren in het Zuid-Amerikaanse land. Volgens de tegenstanders van Maduro en mensenrechtenactivisten zitten er inmiddels meer dan honderd politieke gevangenen vast.

Een van de bekendste is Leopoldo López, die zelf al in 2008 uit zijn publieke functie werd gezet. Hij was destijds zeer geliefd als burgemeester van een district in hoofdstad Caracas.

Bij de presidentsverkiezing van 2012 werd verwacht dat López het zou opnemen tegen Hugo Chávez, maar hij gaf het stokje over aan Capriles. Deze legde het af tegen Chávez en een jaar later na diens overlijden ook tegen Maduro.