De Amerikaanse Senaat is vrijdag akkoord gegaan met de aanstelling van Neil Gorsuch als nieuwe rechter in het Amerikaanse hooggerechtshof. Gorsuch neemt de zetel in van de in februari 2016 overleden rechter Antonin Scalia.

De aanstelling kon rekenen op forse kritiek van de Democraten in de Senaat en betekent een grote zege voor de Amerikaanse president Donald Trump. Met een stemming van 54 voor en 45 tegen werd Gorsuch aangesteld.

Met de aanstelling van Gorsuch kunnen de conservatieven wederom de meerderheid vormen bij belangrijke besluiten, iets waar de Republikeinen dan ook op hopen. Het heeft in totaal bijna veertien maanden geduurd voordat de negende zetel weer bezet kwam. Het gaat om de langste tijd tussen een aanstelling sinds de Amerikaanse burgeroorlog.

Door het overlijden van Scalia kwam de verdeling tussen conservatieve en liberale rechters in balans met vier aan elke kant van het politieke spectrum. Het Hooggerechtshof buigt zich over onderwerpen als abortus en de gezondheidszorg.

Filibuster

De Republikeinse partij gebruikte donderdag een onorthodox middel dat de 'nucleaire optie' wordt genoemd, om de benoeming van Gorsuch door de Senaat te loodsen. Het lukte de partij niet om de blokkade van de benoeming door de Democraten op reguliere wijze te omzeilen.

De aanpassing werd door de Senaat aangenomen met een stemming van 52 tegen 48. Met de aanpassing is het niet meer mogelijk om bij een benoeming voor het hooggerechtshof een 'filibuster' als tactiek te gebruiken.

De Democratische partij was zo'n zogenaamde filibuster gestart. De senatoren blijven dan zo lang mogelijk spreken om zo te voorkomen dat er gestemd kan worden over de benoeming van de zeer conservatieve Gorsuch.