Nederland en een aantal gelijkgezinde landen werken samen om hun burgers die Turkije niet mogen verlaten, zo snel mogelijk te laten terugkeren. Tussen deze landen wordt al overlegd, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad.

"Samen sta je altijd wat sterker", aldus de bewindsman. Onder anderen burgers uit Duitsland en Oostenrijk hebben ook een uitreisverbod gekregen.

De Turkse regering zegt dat het gaat om mensen met banden met de Gülen-beweging. Die zit volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli.

KIJK: Wie is Fethullah Gülen?
KIJK: Wie is Fethullah Gülen?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet van een tiental Turkse Nederlanders zeker dat ze Turkije niet mogen verlaten. "Of het er meer zijn, dat zou kunnen", zegt de minister. Het gaat om mensen die zowel een Nederlands als een Turks paspoort hebben. Sommigen kunnen Turkije al maanden niet verlaten.

De ambassade in Ankara en het consulaat in Istanbul proberen de mensen te helpen. Koenders: "We zetten alles op alles om ze terug te krijgen."