Het blijft onrustig in Zuid-Afrika. Vrijdag worden weer vele duizenden demonstranten verwacht tijdens protesten tegen president Jacob Zuma.

De demonstranten eisen het aftreden van de president, nadat zijn populariteit door een reeks schandalen drastisch is gedaald. De protesten worden gesteund door de vakbonden.

Zuma (74) wordt onder meer beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. De kritiek op de president nam vorige week verder toe, toen Zuma de bij de bevolking geliefde minister van Financiën Pravin Gordhan ontsloeg.

De Zuid-Afrikaanse rand verloor sindsdien ongeveer 7 procent van zijn waarde. De groei van de economie in Zuid-Afrika is afgelopen tijd teruggevallen tot het laagste peil sinds 2009, terwijl ruim een kwart van de beroepsbevolking werkloos is.

ZumaMustFall

Niet alleen op straat geven de Zuid-Afrikanen blijk van hun onvrede over de president. Op sociale media in het land is de hashtag #ZumaMustFall al dagenlang trending. Volgens geruchten zouden sommige demonstranten bereid zijn tot geweld als Zuma geen gehoor geeft aan de opdracht.

De onrust in het kabinet van Zuma heeft ook geleid tot tweespalt binnen het African National Congres (ANC). De partij leidt het land sinds 1994, toen de apartheid officieel werd afgeschaft. Het ANC heeft opgeroepen de protesten vooral vreedzaam te laten verlopen.

Confrontaties

In november liepen demonstraties tegen Zuma ook al uit op confrontaties met de politie. Deze protesten braken uit naar aanleiding van een onderzoek naar corruptie die Zuma gepleegd zou hebben.

Cosatu, met bijna twee miljoen leden de grootste vakbond van het land én een belangrijke bondgenoot van het ANC, heeft Zuma eerder deze week opgeroepen af te treden. Volgens de top van Cosatu is Zuma "niet langer de juiste man op de juiste plek".