Het Republikeins congreslid Devin Nunes stopt met het leiden van het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Dat laat Nunes donderdagmiddag (Nederlandse tijd) weten in een verklaring.

Nunes zegt zijn functie tijdelijk neer te leggen omdat "verschillende linkse activistische groeperingen klachten over hem hebben ingediend". Deze klachten zijn volgens Nunes ongefundeerd, maar het lijkt hem desondanks beter dat partijgenoot Mike Conaway zijn functie als onderzoeksleider overneemt.

De commissie inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden moet een onafhankelijk onderzoek doen naar de inmenging van Rusland tijdens de verkiezingen.

Critici stelden eerder al dat Nunes te veel aan de leiband van president Donald Trump loopt om onafhankelijk te zijn. Nunes kwam in opspraak na overleg met 'iemand' in het Witte Huis. Hij deelde met deze functionaris, van wie hij de naam niet wil geven, vertrouwelijke informatie zonder de andere commissieleden te informeren. Dat was tegen het zere been van de Democraten, die op zijn terugtreden in deze zaak aandrongen.

Onderzoek

De commissie laat weten de aantijgingen aan het adres van Nunes te onderzoeken. Nunes zal zijn andere werkzaamheden, als voorzitter van de commissie, gewoon blijven uitvoeren.

Volgens Adam Schiff, top-Democraat binnen de commissie, maakt het terugtreden van Nunes de weg vrij om een "frisse start" te maken in het onderzoek naar de betrokkenheid van de Russen.

Poetin zegt dat Rusland geen invloed had op verkiezingen VS
Poetin zegt dat Rusland geen invloed had op verkiezingen VS