De Russische politie heeft donderdag enkele mensen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in Sint-Petersburg van maandag. 

Door de zelfmoordaanslag in de metro vielen veertien doden en raakten tientallen mensen gewond.

De aanslag werd gepleegd door de Rus Akbarzjon Djalilov. Welke band de opgepakte verdachten met hem hebben wordt onderzocht, aldus de onderzoekers tegen persbureau Interfax.

Om hoeveel verdachten het gaat en waar ze vandaan komen, is niet bekend. 

Explosie

In een flat in Sint Petersburg is eerder op de donderdag ook een bom onschadelijk gemaakt. Uit onderzoek van veiligheidsdiensten blijkt dat het om eenzelfde soort bom gaat als het tweede explosief dat tijdens de aanslag bij een ander metrostation werd gevonden, maar toen niet afging. 

De bom werd gevonden in een koffer op station Ploshchad Vosstaniya. De politie gaat er vanuit dat het explosief is neergelegd door dezelfde persoon die de eerste bom tot ontploffing bracht in de metro.

Aanhoudingen

In de flat in Sint-Petersburg waar de bom is aangetroffen, is een onbekend aantal mensen aangehouden. Het is niet bekend of dit verdachten zijn die politie heeft aangemerkt als connecties van aanslagpleger Djalilov.

Bewoners van het gebouw waar donderdag het explosief onklaar werd gemaakt, werden geëvacueerd en hulpdiensten stonden paraat voor het geval het tot een ontploffing zou komen, zei een bron bij de politie.

Explosie

In de buurt van de flat waar de bom werd gevonden, vond donderdag een explosie plaats. Onderzoek wees later uit dat het om gecontroleerde ontploffing ging als gevolg van bouwwerkzaamheden. 

Volgens het Russische persbureau RIA is er niemand gewond geraakt. Wel is een auto beschadigd door vallende brokstukken als gevolg van de ontploffing. 

Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie
Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie