Na zes maanden van onderhandelingen na de verkiezingen in Marokko heeft koning Mohammed VI woensdag een nieuw kabinet benoemd, dat wordt geleid door de grootste politiek-islamistische partij van het land, de Gerechtigheids- en Voortgangspartij (PJD).

De PJD won vorig jaar oktober de verkiezingen, maar de formatie van een regering liep veel vertraging op, volgens verschillende commentatoren omdat de koninklijke familie zich zorgen maakte over de toenemende macht van de islamisten. 

Volgens de Marokkaanse wet kan geen enkele partij een meerderheid in het 395 zetels tellende parlement winnen. Zo wordt voorkomen dat de macht van de koning wordt aangetast. Ondanks enkele hervormingen naar aanleiding van de Arabische Lente in 2011 is hij de feitelijke alleenheerser in het land.

Zes partijen

Vorige maand werd de premier en de leider van de PJD, Abdelilah Benkirane, door Mohammed VI vervangen door Saad Eddine El Othmani, een voormalig buitenlandminister uit dezelfde partij. 

De nieuwe regeringscoalitie bestaat uit maar liefst zes partijen. Het zwaartepunt ligt nog steeds bij de PJD, maar de islamisten hebben een belangrijk ministerie, dat Justitie en Publieke werken, uit handen moeten geven tijdens de onderhandelingen.