Donald Trump heeft Steve Bannon, een van zijn meest trouwe adviseurs, uit de Nationale Veiligheidsraad gezet.

Dat heeft het Witte Huis woensdag bevestigd.

Waarom Bannon, die omstreden is vanwege extreemrechtse sympathieën, uit de raad is gezet is nog niet duidelijk. De directeur van de geheime diensten en de grote baas van alle legeronderdelen, die eerder uit de raad werden gezet, mogen weer terugkomen als vaste leden, meldt Bloomberg. 

Volgens de constructie die Trump vanaf zijn aantreden hanteerde, mochten deze twee gezaghebbende veiligheidsexperts alleen op uitnodiging nog sessies van de Nationale Veiligheidsraad bijwonen.

Een anonieme bron binnen het Witte Huis zei tegen persbureau AP dat het ontslag van Bannon uit de raad deel uitmaakt van een reorganisatie door Trumps nieuwe nationale veiligheidsadviseur, luitenant-generaal Herbert McMaster. Hij is de opvolger van generaal Michael Flynn, die vertrok nadat hij in opspraak raakte over verzwegen contacten met Russische functionarissen. 

Volgens de bron ging McMaster alleen akkoord met zijn eigen benoeming omdat hij van president Trump de garantie kreeg dat hij zijn eigen team mocht samenstellen.

Naaste adviseur

Bannon ontpopte zich tijdens de campagne van Trump tot een van zijn belangrijkste raadgevers. De zakenman kreeg in augustus 2016 de leiding over de campagne van Trump. Het was onder meer zijn idee om de sociale media meer te gebruiken als instrument voor Trump om zijn ideeën te verspreiden.

Toen Trump in het Witte Huis belandde, benoemde hij Bannon direct als zijn naaste adviseur. 

Eind januari, een week na zijn inauguratie, gaf de nieuwe president Bannon ook een plek in de Nationale Veiligheidsraad (NSC), het belangrijkste Amerikaanse orgaan op veiligheidsgebied. De directeur van de geheime diensten en de grote baas van alle legeronderdelen werden uit de raad gezet.

Hiermee kreeg Bannon een cruciale rol in het Amerikaanse machtscentrum. 

White supremacy

De Democraten in de senaat hebben zich fel uitgesproken tegen de benoeming van Bannon in de NSC. 

"Hiermee is de 'white supremacy'-beweging aangeschoven op het hoogste machtsniveau van het Witte Huis", stellen zij. "Het is gemakkelijk te zien waarom de Ku Klux Klan de nieuwe president omarmt, als hij een van hun boegbeelden opneemt in zijn top van naaste adviseurs."

Bannon heeft zichzelf overigens nooit geassocieerd met de Ku Klux Klan, maar onder meer oud-KKK-voorman David Duke heeft zich meerdere malen lovend uitgelaten over Bannon en Trump.

Breitbart-nieuws

Bannon was vroeger de baas van website Breitbart-nieuws. De nieuwssite werd in 2005 opgericht en brengt nieuws met een (extreem-)rechtse insteek.

Het medium ontpopte zich tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeds meer tot een spreekbuis van Donald Trump en de 'alt-right’-beweging.

De site noemt zichzelf 'nationalistisch', al kan die term heel breed worden opgevat. Op de site staan regelmatig teksten die door critici racistisch, antisemitisch en homofoob worden genoemd.

Zij verwijzen naar teksten als 'Politieke correctheid beschermt de verkrachtingscultuur van moslims' en 'Homorechten hebben ons dommer gemaakt'.

Ook vrouwen moeten het vaak ontgelden in teksten op Breitbart, getuige artikelen als 'Anticonceptie maakt vrouwen onaantrekkelijk en gek'.