Het omstreden varkensslachthuis in het Belgische Tielt gaat donderdag weer open. 

Het bedrijf moet wel aan een hele reeks voorwaarden voldoen en garanderen dat het afgelopen is met de dierenmishandeling.

Topman Thomas De Roover van de Debra Group, waar de slachterij onder valt, stelt dat dat kan. Hij is erg opgelucht en blij met ''de tweede kans''.

De Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) sloot het slachthuis twee weken geleden toen uit een filmpje van dierenrechtenactivisten was gebleken dat er ernstige misstanden plaatsvinden.

Actieplan

Hij had het actieplan van het bedrijf tot nu toe niet goedgekeurd, maar gaat ''onder strenge voorwaarden'' akkoord met de heropening. ''Zodat het exportslachthuis zich in de toekomst kan bewijzen als een positief voorbeeld inzake dierenwelzijn."

Wel begint donderdag in opdracht van de minister direct een uitgebreide en onafhankelijke doorlichting, waarbij alle procedures, noodplannen, productieprocessen en apparatuur onder de loep worden genomen. Ook komt er veel meer cameratoezicht.

De beelden zijn te bekijken via een livestream. Het bedrijf belooft mishandeling door het personeel niet te tolereren en meer te gaan doen aan opleidingen van de medewerkers.

Klanten

Weyts blijft de situatie op de voet volgen. ''We zullen niet aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is.''

De Debra Group had een procedure bij de Raad van State aangespannen om de sluiting aan te vechten, maar die kan volgens De Roover de heropening niet meer terugdraaien. Hij hoopt klanten die zijn weggelopen terug te winnen.

Het slachthuis levert ook aan Nederlandse slagers, maar hoeveel en aan wie is niet duidelijk.

Thieme wil cameratoezicht in iedere slachterij
Thieme wil cameratoezicht in iedere slachterij

'Schande'

Animal Rights, dat een maand lang stiekem in het slachthuis filmde en zo de martelpraktijken aan het licht bracht, noemt de heropening ''een absolute schande''.

Een woordvoerder heeft ''er geen woorden voor'' en wijst op de 160.000 mensen die een petitie tekenden voor definitieve sluiting. De organisatie kan er ook niet over uit dat Weyts gewag maakt van een "positief voorbeeld" dat het slachtuis in Tielt na verbetering misschien zou kunnen geven.

''Van een horrorslachthuis een voorbeeld maken, dat is de wereld op zijn kop.'' Animal Rights wil juridische stappen tegen de directie en tegen de medewerkers die martelend zijn gesignaleerd.